IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните газови пазари остават под напрежение и през 2023 г.

Високите цени свиват потреблението в Европа с около 10 на сто, сочи анализ на МАЕ

11:15 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нестабилността на световните пазари на природен газ ще се запази и през 2023 година, прогнозират от Международната агенция за енергетика (МАЕ) в тримесечния си анализ на сектора. Според документа търсенето на втечнен газ в Европа ще влияе на търговията и ще поддържа ценовите нива високи, дори и да има забавяне на икономическото развитие на континента и в Азия.

Прекъснатите доставки на руския природен газ в Европа държат висока цената на газа на пазара. В някои развиващите се икономики се стига до недостиг на суровина и това е тенденция, която ще се запази и през следващата година, пишат от агенцията.

През 2022 година се очаква спад на световното потребление на природен газ с около 0,8%. То се дължи основно на сериозния спад в Европа - с около 10%, или над 50 млрд. куб. метра, а в Азия потреблението се запазва. Северна Америка е един от малкото региони, в които потреблението расте, основно заради търсенето на газ за производството на електроенергия.

Сривът в Европа се дължи на рекордните цени, които накараха много индустрии да намерят алтернативни източници на енергия - например въглища. Така бизнесът свива потреблението на газ с 15% от началото на годината спрямо същия период на 2021 година.

Прогнозата е, че през 2023 година ще има ръст на глобалното потребление на газ, но едва в рамките на 0,4 на сто.

Доставките на втечнен газ в Европа се увеличават с 65% от началото на годината до края на август. Прогнозата е, че през 2022 година европейските потребители ще купят 60 млрд. куб. метра през тази година. Това изтегля доставки за традиционни потребители в Азиатско-Тихоокеанския регион, където търсенето намалява със 7 на сто. Причините за това са от една страна високите цени, а от друга - мерките в Китай срещу коронавируса.

От МАЕ посочват, че не е изключено търсенето на втечнен газ от Китай да се увеличи през 2023 година, особено ако зимните месеци бъдат по-студени от обичайното.

Европа прави усилия да посрещне зимните месеци с почти пълни газохранилища и към 2 октомври те са пълни до до 88% от капацитета си. Данните на Gas Infrastructure Europe показват, че България вече не е последна по този показател - газохранилището край врачанското с. Чирен е пълно до малко над 75% от капацитета си и така изпреварваме Латвия (53%) и Унгария (73%).

Но тези количества газ няма да са достатъчни, ако европейците не намалят потреблението си, предупреждава още МАЕ. При положение, че Русия съвсем престане да доставя газ в ЕС, то газохранилищата на страните от общността ще бъдат запълнени до 20% към февруари, ако има достатъчно втечнен газ на пазара.

При липсата на достатъчни количества втечнен газ, европейските газохранилища ще останат пълни до 5% от капацитета си към февруари, което носи риск от сериозна криза при застудяване в последните седмици на зимата.

Алтернативи на руския тръбен газ в Европа са не само доставките на втечнен газ, но и тръбен газ от Норвегия,  Алжир и Азербайджан, както и запазване на местния добив (например в Нидерландия).

Увеличеното търсене на втечнен газ съживи множество проекти, които бяха замразени през 2020 година. МАЕ припомня, че през 2019 година бяха заявени проекти на стойност 65 млрд. долара и капацитет от 100 млрд. куб. метра, но през 2020 година от тях беше реализиран само един - в Мексико и за около 4 млрд. куб. метра годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още